MF Banka i USAID Turizam potpisali zajednički plan implementacije čiji je cilj podrška turističkom sektoru BiH

Banja Luka, Bosna i Hercegovina (2. novembar 2022) – Turistički sektor Bosne i Hercegovine uskoro će profitirati od implementiranja sveobuhvatnog plana olakšanog pristupa finansijama za investitore i preduzetnike u oblasti turizma, uključujući i stvaranje sepcijalizovanih finansijskih proizvoda. Turistički sektor tako će imati mogućnost unaprijeđenja svoje ponude kako bi privukao više posjetitelja i unaprijedio konkurentne prednosti turizma u Bosni i Hercegovini.

USAID-ov projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam) potpisao je Zajednički plan implementacije sa „MF bankom“ a.d. Banja Luka s ciljem podrške promociji specijalizovanih finansijskih proizvoda za turizam, unapređenja sposobnosti turističkih preduzeća da pristupe finansijama kroz treninge izgradnje kapaciteta finansijskog menadžmenta i poslovnog razvoja, kao i unapređenja spremnosti institucija da turističkim projektima odobre finansiranje. 

U okviru Zajedničkog plana implementacije, partneri su se obavezali da promovišu kreditne proizvode turističkim preduzećima širom Bosne i Hercegovine, uključujući prezentacije proizvoda, seminare i webinare, razmjenjuju informacije o učinku i projekcijama turističke industrije, pružaju pomoć u razvoju kvalitetnih projekata i prijedloga finansiranja, podrže razvoj i diverzifikaciju proizvoda, te planiraju razvoj kroz obuku, marketing i promociju.

„MF banka je sa velikim zadovoljstvom prihvatila poziv USAID-a da bude dio ovog projekta, jer vjerujemo da zajedničkim snagama možemo osigurati podršku opstanku i razvoju privrednih subjekata iz sektora turizma.  Naš cilj je da u prvom redu olakšamo pristup finansiranja malim i srednjim preduzećima iz ove oblasti, te  da im uz pomoć naših partnera pružimo svu tehničku pomoć prilikom implementacije projekata. „ – izjavio je Bojan Luburić, predsjednik Uprave „MF banke“ a.d. Banja Luka.

Prepoznajući izazove s kojima se turistički sektor suočava u pristupu finansijama, USAID Turizam je ostvario partnerstvo s bankama i lizing kompanijama kako bi povećao broj turističkih biznisa koji su uspješno pristupili finansijskim kreditima.

Projekt podržava privatni sektor u predvođenju rasta turističkog sektora, uključujući pozicioniranje Bosne i Hercegovine kao jedne od najdinamičnijih i najatraktivnijih turističkih destinacija na međunarodnom nivou s ciljem povećanja broja posjetilaca, smanjenja sezonalnosti i povećanja vrijednosti.

Kako biste saznali više, posjetite prvu online platformu za finansiranje malih i srednjih preduzeća u sektoru turizma, koju je izradio USAID Turizam: https://finance.turizambih.ba/

Za više informacija o USAID Turizam aktivnostima, posjetite web stranicu turizambih.ba ili profile na društvenim platformama.

Ostale vijesti

MF banka a.d. Banja Luka je moderna, domaća banka koja pruža brze bankarske usluge za mikro, mala i srednja preduzeća. Odlikuje nas jednostavan poslovni model koji omogućava donošenje brzih odluka po mjeri naših klijenata.Cilj banke je pružanje brzih i kvalitetnih usluga malim i srednjim preduzećima, koje sežu od savjetodavnih usluga pa do kreiranja kreditnih rješenja …

Upitnik o dostupnosti zelenog finansiranja u okviru projekta GEFF III koji realizuje EBRD. Molimo Vas da popunite upitnik koji će nam pomoći da naše proizvode i usluge učinimo dostupnijim. Popunjavanje upitnika vam neće oduzeti više od 10 minuta. Link do upitnika: Gender Baseline Study (smartsurvey.co.uk)

Poštovani,Obavještavamo Vas da je MF BANKA a.d. Banja Luka 29.12.2023. godine izvršila zatvaranje računa fizičkih i pravnih lica na kojima nije bilo aktivnosti od strane vlasnika računa u periodu dužem od 12 mjeseci, u skladu sa zakonom o unutrašnjme platnom prometu (Službeni glasnik RS 52/12, 92/12, 58/19 i 38/22) i Uputstvom o otvaranju i zatvaranju …